Digitalisering KNAG-archief

Het KNAG-archief van 1873-1966 is geheel gedigitaliseerd en beschikbaar gemaakt voor publiek.

Belangrijke onderdelen van het rijke verleden van het KNAG zijn terug te vinden in het archief van het genootschap, dat al geruime tijd wordt bewaard bij Het Utrechts Archief: bijna dertien strekkende meter aan documenten. Deze waren al langer via een inventaris voor het publiek ontsloten maar voor de stukken zelf was een bezoek aan de studiezaak noodzakelijk.

Een groot deel daarvan heeft betrekking op de zestig expedities die de KNAG tot 1959 organiseerde, met name in de toenmalige koloniale gebieden van Nederland. Dat verleden bekijken we nu anders dan toen, en dat geldt zeker voor de hedendaagse bewoners van die gebieden. Hoe maken we dit archief ook voor hen toegankelijk? En welke verhalen roepen de foto’s en verslagen bij hen op?

Op donderdag 22 juni verzorgden Kaj van Vliet, rijks- en gemeentearchivaris en Joyce Pennings, vakspecialist Informatieverrijking, beiden verbonden aan Het Utrecht Archief, aansluitend aan de algemene ledenvergadering van het KNAG een lezing: ‘Open archief, 150 jaar KNAG-verleden digitaal toegankelijk’.

Nieuwsbericht: Digitalisering KNAG-archief voltooid

Ontdek de rijke geschiedenis van het KNAG met de voltooide digitalisering van hun archief. Dit bijzondere archief, dat bijna een eeuw aan ontdekkingsreizen en wetenschappelijk onderzoek beslaat, is nu volledig online toegankelijk. Van gedetailleerde expeditieverslagen tot kaarten en meteorologische waarnemingen, het KNAG-archief biedt een diepgaand inzicht in de wetenschappelijke ontwikkelingen van die tijd.