(Internationaal) Lesmateriaal van Esri Nederland

Voor het 150-jarig lustrum van het KNAG ontwikkelde Esri Nederland (internationale) lespakketten over vraagstukken die sterk spelen in Nederland. Het lesmateriaal biedt allerlei mogelijkheden om zelf geografische data te analyseren door middel van digitale kaarten.  

Hierdoor kunnen leerlingen uit Nederland en ver daarbuiten op een moderne en interactieve manier met deze kwesties aan de slag. Extra stukjes verdieping bieden leerlingen de kans verder in te gaan op de materie en mogelijke oplossingen. 

Lesmateriaal: digitale kaartvaardigheden

Dit lesmateriaal gaat in op het effectief leren lezen van kaarten, waarbij essentiële kaartelementen zoals de titel, legenda, schaal en geografische coördinaten aan bod komen. Daarnaast wordt er ingegaan op de kunst van het selecteren van kaarten. Deze lessen maken gebruik van Geografische Informatiesystemen (GIS) en zijn ontworpen voor alle niveaus in het voortgezet onderwijs. De drie lessen zijn onafhankelijk van elkaar te gebruiken. 

Lespakket: de stikstofcrisis op de kaart

Leer hoe stikstof het milieu beïnvloedt

Wat is stikstof precies? En wat is de impact ervan op natuur en milieu? Tijdens deze les leer je waarom stikstof zo’n veelbesproken onderwerp is in de discussie over de opwarming van de aarde en ga je kijken hoe dit Nederlandse fauna beïnvloed. 

Deze les kan in drie delen worden opgedeeld. In het eerste deel ga je kijken naar een kaart van Nederland met hierin de concentratie niveaus ammoniak en zal je hier wat vragen over beantwoorden. Tijdens het tweede deel van de les ga je aan de slag met het vergelijken van de ammoniak data met fauna data. Zo zal je op zoek gaan naar gebieden waar interessante overeenkomsten tussen de verschillende datasets zijn te vinden. In het laatste onderdeel van de les ga je jouw resultaten verwerken in een StoryMap. Daarna is er eventueel nog ruimte voor verdere verdieping in het onderwerp.

Investigate how nitrogen impacts the environment

Nitrogen pollution is not only a contributor to climate change, but it also has direct effects on fauna. The Netherlands has one of the highest nitrogen balances in Europe, meaning it adds significantly more nitrogen to the environment than it removes. In Dutch politics, this nitrogen crisis has become an important issue. But how exactly does nitrogen impact the environment?

In the first part of this tutorial, you’ll learn more about how nitrogen contributes to climate change and environmental degradation. You’ll explore web apps of the Netherlands that show levels of various nitrogen compounds over time and compare them to the distribution of Dutch fauna. Once you’ve learned more about the subject, you’ll create a story in ArcGIS StoryMaps that synthesizes your findings and presents your results. You’ll conclude by evaluating your work and assessing the reliability of your research.

Lespakket: hittestress ontdekken op de kaart

In de afgelopen zomers zijn er veel hitterecords verbroken. Herinner je nog wat je tijdens deze hete dagen hebt gedaan? Tijdens een warme zomer wil je graag weten waar je koelere plekken kan vinden. Is er bijvoorbeeld temperatuurverschil tussen de stad en het platteland? 

In de les voor de onderbouw ga je ontdekken waarom het warmer wordt in Nederland. Je onderzoekt een stedelijk hitte-eiland en gaat hierbij een kaart maken.

In de les voor de bovenbouw ga je niet alleen ontdekken waarom het steeds warmer wordt in Nederland, maar ook wat de gevolgen hiervan zijn en hoe je ervoor kan zorgen dat je hier zo weinig mogelijk last van hebt. Je onderzoekt stedelijk hitte-eilanden, je maakt kaarten en presenteert je resultaten in een StoryMap. 

Ben je geïnteresseerd in het onderwerp? Met de twee verdiepingsopdrachten kun je jouw kennis verder uitbreiden. Er zijn twee extra opdrachten waarin je je kennis kunt uitbreiden. Hierin leer je over hittestress in de toekomst en de rol van datakwaliteit bij dit soort ruimtelijk onderzoek. 

Over Esri Nederland

Een kaart verbindt mensen, waar ze ook zijn. Door te werken met dezelfde kaart heeft iedereen hetzelfde beeld. Dankzij het inzicht van een geografisch informatiesysteem (GIS), is het mogelijk een verschil te maken.  

Het GIS van Esri heet ArcGIS. ArcGIS integreert informatiebronnen en sluit aan op andere systemen. Het is met dit platform mogelijk om processen te ondersteunen en zo goed onderbouwde beslissingen te nemen.  

Organisaties onthullen de kracht van hun data en maken zichzelf slimmer met kaarten en geografische analyses. Wereldwijd werken meer dan 350.000 organisaties dagelijks met de innovatieve technologie van Esri. In Nederland bestaat het brede netwerk uit meer dan 1.600 Nederlandse organisaties, waaronder grote steden, overheden en talloze onderwijsinstellingen (universiteiten, hogescholen, MBO-onderwijsinstellingen en meer dan 350 middelbare scholen). 

Meer informatie over Onderwijs en Onderzoek en Esri Nederland.