150 jaar KNAG • Aardrijkskunde Filmwedstrijd

Met de filmwedstrijd willen we scholieren in Nederland aanmoedigen om op een creatieve manier de wereld om zich heen te bekijken en vast te leggen. Het thema van de filmwedstrijd is: ‘Jouw aarde – jouw Nederland – jouw omgeving’. Zelf maken is zelf kijken en begrijpen. Alle middelbare scholen in Nederland kunnen meedoen. Hierbij willen we dat leerlingen zo creatief mogelijk een aardrijkskundig onderwerp onder de loep nemen. Vakoverstijgende ideeën moedigen we aan, evenals de combinatie met een profielwerkstuk. Binnen de wedstrijd zijn er twee categorieën, namelijk één voor klas 1,2 & 3 en één voor klas 4,5 & 6 van het voortgezet onderwijs. Leerlingen van alle niveaus (vmbo, havo, vwo) kunnen meedoen. Inzendingen kunnen ook in het Engels worden ingestuurd (voor o.a. TTO- en Internationale scholen). De inzendingen worden naderhand door een professionele jury beoordeeld op zowel artistieke als inhoudelijke kwaliteit. Voor meer details kun je de spelregels raadplegen. De finalisten worden voor de zomer bekendgemaakt. De grote finale dag voor alle finalisten is op 6 oktober 2023. De finaledag vind plaats in het Museon-Omniversum. Er zal een feestelijk programma zijn en de prijzen worden uitgereikt. De exacte prijzen worden binnenkort bekend gemaakt. Licht daarom alvast je leerlingen in, of rooster het in als activiteit binnen het lesprogramma, een projectweek of buitenschoolse activiteit voor het schooljaar 2022-2023! Netwerk Filmeducatie is bij de wedstrijd betrokken. Via verschillende regionale “hubs” van dit netwerk kunnen zij scholen en leerlingen ondersteunen. Schrijf je daarom zo snel mogelijk in voor de wedstrijd om op de hoogte te blijven van lokale workshops waar leerlingen meer kunnen leren over het maken van films!
Belangrijke data:

31 december 2022: Deadline aanmelding

15 juli 2023: Deadline inzenden films

Zomer 2023: Bekendmaking winnaars

6 oktober 2023: Finaledag

Doe mee en meld je vóór 31 december aan!

Klik hier voor het inschrijfformulier

Spelregels en voorwaarden

De volgende spelregels gelden:

 • De films moeten zijn gemaakt door leerlingen in het voortgezet onderwijs in het schooljaar 2022 – 2023.
 • Bij elke film zijn maximaal 5 leerlingen betrokken bij de productie. Het aantal ‘acteurs’ is vrij.
 • Docenten dienen deelname uiterlijk 31 december 2022 aan te melden via het aanmeldformulier FILMWEDSTRIJD 150 JAAR KNAG
 • De wedstrijd is verdeeld in twee categorieën: Klas 1,2,3 (VMBO/HAVO/VWO) en klas 4,5,6 (VMBO/HAVO/VWO).
 • Scholen en leerlingen kunnen hun films inzenden tot en met 15 juli 2023. Technische informatie en instructies hierover volgen.
 • Een film duurt maximaal 7 minuten.
 

 • Alle typen films kunnen worden ingezonden, zoals animatie, fictie of een documentaire. Wel moet er een duidelijke inhoudelijke link zijn met aardrijkskunde. Voorbeelden: een stopmotion filmpje over een boerengezin in een polder die wordt ontruimd om ruimte te maken voor de rivier, een liefdesverhaal waarin de woonwijken van de hoofdpersonages de liefde tekenen of een documentaire over de waterkwaliteit rond de landbouwgronden van jouw dorp.
 • De film wordt beoordeeld door een vakkundige jury, die de rangschikking per categorie bepaalt. De genomineerden worden rond de zomer van 2022 bekend gemaakt. De jury beoordeeld op basis van inhoudelijke criteria en filmtechnische criteria.
 • Deelname aan de wedstrijd is gratis.
 • Raadpleeg de komende maanden deze webpagina voor mogelijke updates en nadere informatie over de wedstrijd.
Voorwaarden:

 • Al het audiovisuele materiaal in de film (de beelden en het geluid) schendt geen gebruiksrechten.
 • Als de film eenmaal is ingezonden, kan deze niet worden teruggetrokken uit de wedstrijd.
  Inzendingen die niet voldoen aan de hierboven genoemde spelregels worden niet meegenomen in de beoordeling.
 • Tijdens de uitreiking kunnen er foto’s en video’s worden gemaakt van de deelnemers. Indien men de uitnodiging voor de finale accepteert, stemt men automatisch toe dat dit materiaal wordt gemaakt, tenzij men expliciet hiervoor weigert door een mail te sturen naar 150jaar@knag.nl.

Ondersteunend materiaal

Een film maken is heel leuk en leerzaam. Er komen veel zaken bij kijken zoals acteren, filmen en monteren.

De filmwedstrijd wordt ondersteund door Netwerk Filmeducatie. Op hun website is nuttige informatie te vinden. Wij zullen ook docenten die zich hebben opgegeven op  de hoogte houden van relevante bijeenkomsten en informatie.

Hieronder staan enkele andere interessante bronnen, ontleend aan www.documaken.nl

Let op: het kan zijn dat je op deze sites verwijzingen vindt naar andere spelregels die bedoeld zijn voor andere wedstrijden. De enige geldende regels voor de KNAG 150 jaar Filmwedstrijd, zijn de regels op de pagina van 150 jaar KNAG.

Leerlingen

Filmplan

Filmen

Monteren

Tutorials

Docenten

Docentenhandleiding

Extra ondersteuning voor een profielwerkstuk

VMBO

HAVO/VWO